Expression Of An Antalya Flavor With Photos – Part/9 – 2018


 

MEŞHUR 18'in BAĞAÇALARI

“BAĞAÇA”; Antalya’da, özellikle ramazan aylarında iftar ve sahurda yenen, üzeri susam ve fıstıkla süslenmiş tahinli ve tarçınlı bir kekdir. Yapımında; nohut mayası, un, tereyağı, şeker, tahin, susam, çam sakızı ve tarçın kullanılır. 1940 yıllardan beri yapılmaktadır. Ve artık yılın 12 ayında da bulunabilmektedir.

“MEŞHUR 18’in BAĞAÇALARI”nın kurucusu Mustafa Zünbül’ün okul numarası 18 olduğu için, adı “18’in fırını” ve ürünün ismide “18’in bağaçası” olarak kalmıştır. Bu geleneksel tat; dede Mustafa Zünbül den oğul İdris Zünbül’e, oradan da torun Mustafa Zünbül’e 3. kuşak aile işletmesi olarak, usta-çırak ilişkisi ile devam etmektedir. Ünlü fırın, Kaleiçi‘ndeki eski aile evinin altında ve satış yeri ise, Kalekapısı‘ndaki dükkandadır. Küçük ve gayet samimi olan bu dükkanda sadece bağaça değil; portakallı kurabiye, tuzlu fıstık ve kabak çekirdeği, Antalya reçelleri, unlu kurabiye ve daha pekçok lezzeti bulabilirsiniz.

Antalya ya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken ve uzun süre dayanabildiği için dönüşünüzde de yanınızda (hatta turistik bir hediye olarak bile) götürebileceğiniz bir lezzettidir.

Bu fotoğraf serisinde; bağaçanın yapım aşamalarını, 18’in fırınını ve o günkü ekip çalışmasını sizlere tanıtmak istedim..

18’in Fırını & Bağaçaları

 

“BAĞAÇALAR”, fırın tepsisinden soğutulmak üzere mermer tezgaha alınıyor ve soğuyan “BAĞAÇALAR”, satış için paketleniyor…

Advertisements

Thanks for following me

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.